U wordt of werd in onze dienst aan uw voet geopereerd.
Genezing van voorvoetchirurgie verloopt sneller en pijnlozer indien u actief meewerkt. Daarom schetsen wij wat u van het herstel van voorvoetchirurgie mag verwachten en uw eigen aandeel hierin.
U meldt zich op het afgesproken uur aan in AZ Monica, campus Harmonie.
U moet nuchter zijn: dit betekent dat u 6 uur voor opname niets mag eten of drinken, buiten enkele slokjes helder water indien u last hebt van een droge mond. Beide voeten moeten proper gewassen zijn. Gebruik geen crèmes voor voeten of onderbenen. De nagels dienen vrij van nagellak te zijn.
U wordt ruim voor de ingreep naar de operatie-afdeling gebracht.
Daar wordt u eerst gezien door de anesthesist die een locoregionaal pijnblok plaatst in de enkelregio. Soms wordt dit block ook tijdens de anesthesie lokaal toegediend door uw chirurg zelf (te bespreken met uw chirurg).
Dit zorgt ervoor dat u slechts een minimale dosis algemene narcose nodig heeft en bovendien bij het ontwaken zonder pijn bent gedurende gemiddeld 24 uur.
De ingreep zelf duurt 30 minuten tot 1.5 uur, afhankelijk van de uitgebreidheid van de chirurgie. Op het einde van de ingreep worden de geopereerde tenen steriel getapet in de gecorrigeerde stand. Gips wordt zo mogelijk vermeden.
U wordt dan naar de ontwaakzaal gebracht waar u dankzij het pijnblok pijnvrij kan ontwaken. Uiteraard is het mogelijk dat dit blok niet 100% werkt; dit dient u dan zelf aan te geven zodat extra pijnmedicatie kan worden gegeven.
Wanneer u goed wakker bent mag u terug naar de afdeling waar u minimaal één nacht gehospitaliseerd wordt. Het is essentieel dat u tot de volgende ochtend absolute bedrust houdt gezien er vooral in de eerste 24u nabloeding/zwelling kan optreden die meer uitgesproken is bij afhangen van het lidmaat en dan zorgt voor onnodige pijn wanneer het pijnblok is uitgewerkt. Bewegen van de enkel (pompbeweging kuit) is eveneens belangrijk om lokale zwelling te beperken. Applicatie van ijs op de operatiezone zelf wordt afgeraden bij voorvoetchirurgie. Soms vraagt uw chirurg aan de verpleging wel ijs om op de enkelregio te leggen.
De volgende dag geraakt het pijnblok stilaan uitgewerkt. Soms gaat dit pijnloos, soms is er wel pijn bij het uitwerken van het blok maar u merkt snel dat hoogstand van het lidmaat dit kan beperken, zeker als u durft bewegen met uw enkel. Uiteraard is er ook pijnmedicatie voorgeschreven, maar het effect hiervan is beperkt als u de voet laat afhangen en de enkel niet beweegt
Het kan zijn dat uw pijnblok nog niet is uitgewerkt na 24 uur. Dit is principe geen reden om het ontslag uit te stellen, maar u wordt dan wel verzocht met het ziekenhuis contact op te nemen als dit niet ten laatste na 72 uur gebeurt.
Ook nabloeding in het verband is normaal de eerste dagen: dit betekent wel dat u nog meer absolute hoogstand in acht moet nemen. Indien de bloeding hinderend wordt voor het verband, het bloed echt uit het verband stroomt of indien u na 72 uur nog nieuwe vlekken ziet verschijnen op het verband, vragen we wel met ons contact op te nemen, liefst per mail: orthoca.voet@azmonica.be.
Na controle door de chirurg of zaalarts en de nodige uitleg van de kinesist in verband met het mobiliseren/belasten van de voet mag u naar huis:
Indien er problemen zijn met deze taping vragen we u om altijd met ons contact op te nemen
Ga niet naar uw huisarts (of spoedgevallenarts): hij kan deze taping niet opnieuw correct aanleggen waardoor de functie van de taping verdwijnt.
Opmerking: bij het naar huis rijden zet u zich best op de achterbank met de voet omhoog!
Wanneer verwachten we dat u met ons contact opneemt?
Soms duurt het uitgenezen van voetchirurgie zelfs tot twee jaar, vooral indien in de eerste maanden onvoldoende actief werd bewogen.
Tijdens de werkuren via secretariaat Orthoca:
In geval van nood, 's nachts en in het weekend: 03/320 57 01
U kan zich ook begeven naar de dienst Spoedgevallen AZ Monica Deurne. Daar vraagt u uitdrukkelijk om contact op te nemen met de assistent orthopedie. Deze staat in contact met uw behandelende arts.
Copyright © 2024 voorvoet.be - Alle rechten voorbehouden
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.